Växtzon 4

Det här med växtzon.
Vi heter ju som sagt växtzon 4 och och namnet kommer ifrån den Zonkarta som publicerades för första gången 1910 och som togs fram av Sveriges pomologiska sällskap. Den första upplagan var indelad i fyra zoner och grundades enbart på fruktträdens härdighet. Med åren har zonkartan uppgraderats och innefattar numer all hemträdgårdsodling, prydnadsträd och buskar och är indelad i 8 zoner där zon 1 är mildast och zon 8 kallast och efter zon 8 finns även fjällregion. Varje land har sin egen zonkarta, USA har delats in i 11 olika zoner där zon 11 är varmast och zon 1 kallast. I Finland avviker zonindelningen med två steg så det som är zon 3 i Finland är zon 5 i Sverige medans Norge är indelat på samma sätt som i Sverige. Det finns även en zonkarta för hela Europa där mildast är 10 och kallast 3.
För att göra det mer förvirrande så brukar man inte använda zonangivelser för perenner utan använder en enklare skala i 4 steg A, B, C och D. A helt härdig i hela landet. B kan odlas i hela landet i skyddat och väldränerat läge. C kan odlas i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge. D kan bara odlas i de delar av landet som är mest värmegynnade. Har stora krav på dränering och vinterskydd.
I varje trädgård finns flera zoner beroende på var i trädgården du är, bakom huset i ett skuggigt, blåsigt norrläge har du en högre zon medans i ett skyddat söderläge mot en husgrund eller mur en lägre zon. Det finns flera saker man kan tänka på för att knäcka zoner och skapa mikroklimat i din trädgård.
En väldränerad jord är med gynnsam än en lerjord.
Skydda tomten med häckar och plank speciellt mot norr.
Placera känsliga växter nära värmehållande stenar eller murar.
Att ha upphöjda planteringar gör jorden varmare och mer dränerad.
Större exemplar av växter har bättre förmåga att klara av tuffare klimat.
Täck över känsliga växter med löv på hösten.
En uppvuxen och lummig trädgård är mer skyddande än en kal gräsmatta.
Placera känsliga växter i ett skyddat söderläge.
 
Vackrast just nu i min egen trädgård och kanske vackrast vilken årstid som helst är perukbusken som egentligen har växtzon 1-2 men som klarat sig fantastiskt bra där jag placerat den i söderläge mot garageväggen, ja den till och med blommar vilket inte är självklart i ett nordligt land som Sverige. Jag köpte busken rätt stor ca 1 meter men är idag närmare 2 meter.
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

växtzon4

Länkar

-

Etikettmoln

-