Höstplantering

Efter en lång och väldigt varm sommar där trädgårdsarbete dels kändes som en oövervinnerligt fysisk ansträngning men även medförde omöjliga förutsättningar att hålla växterna vid liv då man behövde vattna 2-3 gånger per dag och det samtidigt var vattningsförbud. 2018 var sommaren då allt stannade av. - Vi ska inte klaga var en strof som upprepades av kunderna som vädret till trots dök upp hos oss och bokade ett träd men ville komma tillbaka om ett par veckor och hämta det, jag minns speciellt paret där flickvännen nästan såg gråtfärdig ut av att hennes pojkvän släpat med henne till oss. Hon förklarade att hon inte längre orkar går ut om dagarna utan bara sitter inne, - det måste får ett slut snart. Ja milda makter vilken sommar, vi har vattnat och vattnat och vattnat och pumpen skar och vattennivån sjönk oroande i brunnen som vi tar vatten ifrån, vår reservplan var att ta vatten från ån eller kommunalt vatten men då var det vattningsförbud så det gick ju inte. Men vi klarade oss och nu känns det som om det har vänt, kallare temperaturer i luften om dagarna och nätterna. Kunderna börjar planera och ta tag i sina trädgårdar igen. Många planerar för ett träd, eller spaljé, trädgården måste få in mer skugga men även fylla igen alla hål efter borttorkade växter.
Höstplantering är nästan alltid den bästa tiden att plantera nytt, dela eller flytta växter i trädgården. Jorden är naturligt fuktigare på hösten och växten är inte lika känslig för att torka ut, växterna går ner på sparlåga och förbereder sig för vintervila så man stör inte växten på samma sätt som på våren. Många handelsträdgårdar säljer också ut sina lager på hösten och man kan göra riktiga klipp.
Nu till helgen 18-19:e augusti så har vi på Växtzon4´s stora trädgårdshelg med många bra erbjudande. Vi kommer också duka upp det stora fikabordet som vår gästbagare Eva Forsberg från Evas trädgårdskafe bakat upp till. Eva Perpåls tillagar sopplunch och kommer även visa och berätta om hur hon gör aroniamarmelad. Jag Anette kommer att visa och berätta om hur man kan gjuta betong och jobba med mosaik till trädgården. Så välkommen till en härlig trädgårdshelg hos oss på växtzon 4.
 
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

växtzon4

Länkar

-

Etikettmoln

-