Äppel päppel piron paron

Vilken frukt prakt i träden detta år. Även fina skördar i odlingar och växthus.
Vad göra med allt detta? Jo ta fram om du har annars invenstera i en saftmaja, den är guld värd! Lätt att göra saft i. Men ett tips är att koka av bären i saftmajan utan att blanda i socker med bären. Tillsätt sockret när saften är tappad. Lättare att veta hur mycket socker man ska ha i för hållbarheten skull.
När jag gör äppelmos kokar jag äpplena mjuka i saftmajan och tar sedan upp de mjuka äpplena med en hålslev och kör igenom dem i mosvaggan. Vad är det bästa med det undrar ni säkert, jo man ångar ut saft ur äpplena som man tappar ur och tillsätter socker så har jag på samma gång äppelsaft.
All slags bär och frukt kan man använda i saftmajan :)
Sylt, marmelad, chutney och fruktsmör är underbart att ta fram under vintermånaderna. Åh vilken bra känsla att äta utan kemikalier och tillsatser.
Ett annat tips om äpplen är att dela, skala och kärna ur och frys in i påsar, ta fram och baka om suget efter en äppelpaj smyger på.
Nu finns det ett musteri i Valbo som heter Gefle musteri, lämna in äpplen och få tillbaka äppelmust i tetra. Håller oöppnad i ett år!
Vill ni veta mer om kokonsten koka, safta sylta kommer jag ha en workshop lördagen den 22 september kl 11-14. Mer info om den kommer på vår hemsida, facebook och instagram.
Smaklig spis

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

växtzon4

Länkar

-

Etikettmoln

-