Visst är det nördigt

För ganska länge sedan i samband med att vi hade en grävare hemma för att gräva ut för ett garage så passade vi på att gräva en grop i trädgården till en damm. Gropen stod tom i ett par år men blev till slut fylld med vatten och i dammen flyttade några koikarpar in.
Dammen blev stället i trädgården där vi spenderade våran tid under vår, sommar och höst. Flera koikarparna köptes in och för att inte dammen skulle bli överexploaterad så såldes några bort och på så vis uppgraderades kvalitén och variationen på fiskarna.
Det visade sig att det här med koikarpar var så mycket med än bara ett par fiska som simmar runt i dammen. Det finns till exempel olika sorters karpar ungefär som hundraser, de som är röd och vit kallas för ”kohaku” och de som är röd, vit och svart är en ”sanke” eller en ”showa” beroende på hur färgerna är fördelade på kroppen.
Har man en riktigt fin koi kan man ställa ut den på utställning och få den bedömd av professionella koidomare. Stora och riktigt fina koikarpar kan säljas för hiskliga summor runt miljoner euro.
Sen några år tillbaka har vi (jag och min man)köpt koi från ”black gold koi” från Osby som åker över några gånger per år till Japan och köper in fina och prisvärda fiskar i en prisklass som passar oss. När han i våras undrade om vi ville följa med på nästa resa så nappade vi direkt. Fredag den 19 oktober är vi ett sällskap på 6 personer som under 10 dagar kommer åka runt till olika koiodlare i Japan. Jag ser också den här resan som en trädgårdsresa och hoppas kunna lägga ut lite fina bilder på japanska trädgårdar och dammar.
Vi hoppas också på att hitta en fin koi som inte kostar skjortan som kommer simma runt i våran damm till våren.
Anette
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

växtzon4

Länkar

-

Etikettmoln

-